Erdély | Háromkút | Január

Erdély | Háromkút | Január

Létezik a Keleti-Kárpátok egyik eldugott kis szegletében, a Hagymás-hegység lábánál egy kis település, melynek neve Háromkút. A település a Kis-Békás-patak mentén fekszik, többnyire egymástól kisebb-nagyobb távolságokra levő tanyák hálózata alkotja. Megközelíteni legkönnyebben a Gyilkos-tó irányából lehet.

A téli Erdélyről a legtöbb magyar embernek a csípős hideg és a nagy hó jut eszébe leghamarabb, 2021-ben azonban mindkettő várat még magára. Az idén csupán néhány órára esett mínusz 20 Celsius-fok alá a hőmérséklet, nagyobb havazás is csak 1200-1300 m felett volt. Így volt ez Háromkúton is, pedig itt általában még a nyarak is igen hűvösek.

A nagyobb részben csángók, kisebb részben románok lakta faluban, megállt az idő.  Remek lehetőség kínálkozik elvonulni a világ nyüzsgésétől, derűs tekintetű bácsikkal és nénikkel elbeszélgetni a régi időkről, inspirációt meríteni az életükből. A Fekete-Hagymás érintetlen őserdeiben több tíz kilométeren keresztül barangolhatunk anélkül, hogy bárki ember fiával találkoznánk, viszont bármikor megpillanthatunk egy medvét, zergét, vagy hiúzt.

A Hagymás-hegység mészkőfalai közt bújik meg a Szárazpatak nevű kanyon a maga 16 vízesésével, így a környék legjobb kanyoningozó helye. Az erdei utakon kialakított hegyikerékpár ösvények pedig elvezetnek azokra a tájakra, ahol még az őseink védték, a történelmi Magyarország végeit, ugyanis Háromkút mellett húzódik el az ezeréves határ.

A téli sportok szerelmeseinek a legjobb hely a túrasízésre, a közeli Kis-Békás-szoros pedig a jégfalmászásra.  Akár rövid laza túrákat kedvelünk, akár az extrém hosszabbakat, itt mindegyikre van lehetőség.

A kis tanyavilág közvetlen szomszédságában található a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park, ahol a páratlan állat és növényvilág mellett lehetőségünk van különbnél különb geológiai formák megcsodálására is, valamint sétálni a Keleti-Kárpátok egyik legszebb szurdokvölgyében, a Békás-szorosban.

Kép és szöveg: Bicsak Péter

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!