Platán, Keleti platán (Platanus orientalis)

Platán, Keleti platán (Platanus orientalis)

A Libanonban és Szíriában ma is vadon élő, erdőket alkotó platán a bibliai időkben sokkal elterjedtebb lehetett a térségben. A cédrussal ellentétben Izrael földjén is megtalálható volt. Elterjedésének déli határa valószínűleg az Észak-Negev. A hűs árnyékáért nagyra becsült fának mára csak a felső Jordán völgyben maradtak meg nagyobb állományai. Vékony, világos krémszínű, külső kérge nagy, szabálytalan lemezek formájában válik el az alatta lévő világoszöld belsőtől. A télen lehulló, szőlőéhez nagyon hasonló leveleinek színe a vegetációs időszakban bársonyosan zöld, ősszel sárgásbarnára színeződik.
Izrael népe örömmel pihent a platánfák árnyékában és tisztelettel tekintett fel a hatalmas sűrű lomb koronákra, amelyek az Úr irgalmát és hűségét, törvényeinek erkölcsi nagyságát jelképezték számára.
Az élő természet harmonikus együttélése, a fák és a bokrok gazdag változatossága, a virágok és a gyümölcsök fantasztikus pompája, és pontosan szabályozott életműködésük az Alkotót dicséri!

A fényképek Balatonfüreden az északi part egyik legkedveltebb sétányán készültek, melyet végig platánfák (Platanus acerifolia) árnyékolnak.

Kép és szöveg: Grósz István, Kereszty Zoltán nyomán

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!