Ein Gedi Botanikus Kert és Park

Ein Gedi Botanikus Kert és Park

A Holt – tenger partjának közvetlen közelében elhelyezkedő  Ein Gedi kibbuc területének nagy részét a botanikus kert teszi ki.
A kert szerves részét képezi a kibbuc közösségi életének, hiszen a tagok végzik annak folyamatos gondozását.

A botanikus kert látogatói a legkülönbözőbb szempontok alapján elhelyezett kilátópontokról élvezhetik a csodálatos tájképet. A kertben mindenfelé jelölőcímkék vannak elhelyezve a sétaút mentén, amelyek megkönnyítik a látnivalók azonosítását. A látogatók a belépőjeggyel együtt kapnak egy tájékoztató füzetecskét is ami a kiállított növényekre vonatkozó információkat tartalmazza. Továbbá lehetőségünk van arra is, hogy helyben elkészítsünk az őshonos gyógynövényekből egy teát.

Az Ein Gedi és a Holt-tenger környékének őshonos növényeit felvonultató kiállítási anyag ritka és veszélyeztetett fajokat is tartalmaz.

A botanikus kert egyik legnagyobb fája az afrikai szikomor fügefa, melyről a Bibliában is olvashatunk. A Lukács 19,1-10-ben Zákeus egy ilyen fára mászott fel Jerikóban, amikor Jézus elhívta őt. A fa törzse szőrös, ami a száraz klímában véd a kiszáradástól. Ennek a fajtának legtöbb egyede trópusi esőerdőkből származik, ezeknek a törzse sima, azonban az afrikai szikomor fügefa a közel-keleti szárazságban ezzel az egyedi mechanizmussal védekezik a kiszáradás ellen.

A botanikus kert egyik kiemelt látványossága az érdekes arányokkal rendelkező gyönyörű afriaki baobab fa.
A baobab fa közelében van a kapok-fa, ami a kert fái közül a legmagasabb és a pseudobombax-fa, amelynek virágzása február-márciusban szemkápráztató látványt nyújt.

Csodás kaktuszkertet és a kőszobor kiállítást is megtekinthetünk, valamint déli irányban fantasztikus  kilátás nyílik a Ha’atakim sziklákra, a Szodoma-hegyre, a Holt-tenger partjára és víznyelőire. A Holt tenger vízszintjének folyamatos csökkenése miatt ősi horgonyokat találtak a tó fenekén. Ezeknek a horgonyoknak néhány darabja szintén része a kiállításnak.

A terület őshonos fái számos madárfajt is vonzanak a kertbe, amelyek nagy számban fészkelnek itt helyben.
A parkban mintegy 40 pálmafaj található, ezek többsége datolyapálma, amelyek Izraelre oly jellemzőek. A datolyapálmának a zsidó kultúrában és vallásban különleges szerepe van. A pálmalevél például a vallási felvonulásokon a halál felett aratott győzelem jelképe lett.

Szerző: Grósz István, Selmeczy Tamás
Forrás: Ein Gedi Botanical Garden and Park

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!