Izrael legnagyobb botanikus kertje

Izrael legnagyobb botanikus kertje

A Jeruzsálemi Botanikus Kert – közel a Knesszethez – , a város szívében található. Oktatási, és kutatási központként funkcionál. Fontos turisztikai látványosság, és kulturális eseményeknek helyet adó létesítmény. A maga 30 hektárnyi területével Izrael legnagyobb botanikus kertje. Mintegy 6.000 növényfajnak és fajtának ad otthont, ez a legnagyobb izraeli élő növény gyűjtemény. A növények 6 fő földrajzi egység szerint vannak elrendezve: Dél-Afrika, Európa, Ausztrália, Dél-Kelet- és Közép-Ázsia, valamint a Mediterráneum. Az egyes részek szimulálják ezeknek a területeknek a tájképét, és minden időpontban vannak nyíló virágok.

A Jeruzsálemi Botanikus Kert különböző hátterű embereket vonz – oktatás, tudomány kultúra, rekreációs tevékenységek azon területeiről, amelyek kapcsolódnak a botanikához, a kertészethez, mezőgazdasághoz és a környezetvédelemhez.

A Jeruzsálemi Botanikus Kert 3 területre fókuszálja erőfeszítéseit:
A Kert munkatársai arra törekszenek, hogy megvédjék a veszélyeztetett fajokat és ösztönözzenek bennünket a természetvédelem területén.
A JBK kutatói tanulmányozzák ezeket a növényeket és tapasztalataikat megosztják az izraeli és külföldi botanikai központokkal a természetvédelem érdekében. A JBK számos növényt nevel, amelyek vagy esztétikai, vagy botanikai, vagy mezőgazdasági értékekkel rendelkeznek. Ugyancsak menhelyet jelentenek több mint 300 Izraelben veszélyeztetett növényfaj számára is. Ezek nevelésének a célja a bemutatásuk, oktatás, és visszajuttatásuk a természetes élőhelyeikre. Példaként említhetjük a Salvia bracteata és a Campanula peregrina növényeket, amelyeket itt sikerült megőrizni, miután vadon élő egyedeik kihaltak Izraelben. Az élő gyűjtemény mellett a Jeruzsálemi Botanikus Kertnek-nek hatalmas mag gyűjteménye is van azzal a céllal, hogy terjesszék ezeket a növényeket, megosszák a világ különböző részein található más botanikus kertekkel valamint, hogy visszajuttassák ezeket a természetes élőhelyeikre.
A JBK munkatársai folyamatosan végzik a tudományos kutatásokat, oktatnak professzionális kertészektől kezdve iskolás gyerekekig minden érdeklődőt. Ezen tevékenységük lényege, hogy fogékonnyá tegyék a hallgatóságot a növényvilág gazdagságára és megismertessék velük azok értékeit és szerepüket az emberiség fizikai és kulturális fejlődésében. Céljuk az is , hogy inspirálják őket a kertészeti kiválóságra törekvésre és a környezet védelmére.

Jeruzsálem ékköveként nyilvántartott Botanikus Kertet egész évben lehetőség van meglátogatni egyéni, családi és csoportos, szabad vagy vezetett túrákra, valamint lehet rekreációs/kulturális tevékenységeket is folytatni botanikai és művészeti témákat körüljárva.

Szerző: Grósz István, Selmeczy Tamás
Forrás: Jerusalem Botanical Gardens

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!