Neot Kedumim – a világ egyetlen bibliai tájvédelmi körzete

Neot Kedumim – a világ egyetlen bibliai tájvédelmi körzete

Jeruzsálem és Tel Aviv között, 250 hektárnyi hegyes-völgyes területen egy külön világ terül el. A Neot Kedumim bibliai tájvédelmi körzet Izraelben, Jeruzsálem és Tel Aviv között félúton található. A bibliai idők környezetének ez az egyedülálló, teljes mélységben és részleteiben való „feltámasztása” lehetővé teszi a látogatóknak, hogy lássák azt az életformát, amit 3000 évvel ezelőtt az őseink éltek. Több mint egy kert, ami különböző növényeket mutat be.
A Neot Kedumim megtestesíti a bibliai táj panorámáját és erejét, ami formálta a Bibliai értékeket és gazdag szókincset adott ezen értékek kifejezéséhez különböző bibliai tudományterületeken – mint pl. bibliatanulmányok, botanika, zoológia, földrajz, történelem és régészet – életre keltve a bibliai történeteket és kommentárokat. A szöveg és a szövegkörnyezet újraegyesítése révén a látogatók előtt Izrael természeti környezetét úgy mutatja be, mint a bibliai nyelvezet szerves részét. Az évezredek során megőrzött zsidó és a keresztény örökség részét képező szimbólumok, új és színes világot tárnak fel itt a bibliai tájparkban.
A Neot Kedumim nemzetközi elismerést kapott mint a helyreállítás ökológia mintapéldája – mivel egy feldúlt területet rekultiváltak. 1994-ben pedig a különleges társadalmi és állami építőmunkájáért elnyerte az Izrael díjat, az Izrael állam által adható legmagasabb kitüntetést.

Szerző: Grósz István, Selmeczy Tamás

Forrás: Neot Kedumim

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!