Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm..." - A juhok téli takarmányozása

“Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm…” – A juhok téli takarmányozása

A juhok takarmányozásában arra kell törekedni, hogy kora tavasztól késő őszig a legelőn találják meg táplálékukat, vagyis a cél az, hogy 210-250 napot töltsenek a legelőn.

A gazdaságos termelés elengedhetetlen feltétele, hogy a téli időszakban is változatos, táplálóanyagokban gazdag takarmány kerüljön a juhok elé. Ez részben történhet téli legeltetéssel. Erre azok az őszi vetésű növények alkalmasak, amelyek jelentős növényzetet növesztenek, és kifagyás nélkül áttelelnek. A juhra a hideg, fagyos növényi részek sem károsak, mivel azokat lassan fogyasztja el. A téli legeltetés 5-15%-kal növelheti a gyapjútermelést, valamint az anyák ivarzása és termékenyülése is kedvezőbben alakul. Elmondhatjuk, hogy az idei tél ajándék a juhok számára!

A juh tartók a téli időszakban döntően azonban erjesztett takarmányokra alapoznak. A juhok számára kukoricából, zöld lucernából, répakoronából és szudáni fűből szoktak szilázst készíteni. Kifejlett birkákkal 2-3 kg szilázs etethető naponta.

A gyökér és gumós takarmányok nagy vegetációs víztartalma kedvező hatással van a tejtermelésre. Ezekkel a takarmányokkal is helyettesíthető a legeltetés. Répafélékből 2-5 kg, nedves répaszeletből 2-3 kg etethető.

A szénaféléknek legeltetés hiányában van nagy jelentősége. Ilyenkor, ha nincs jó minőségű szilázs, akkor mindenképpen kell etetni napi 0,5 kg szénát. Emellett szárazanyag-kiegészítésre használhatunk szalmaféléket.
Abrakfélék etetésére akkor kerül sor, ha a tömegtakarmányok nem fedezik a juh táplálóanyag-szükségletét. Ilyenkor leginkább gabonadarákat etetünk, amelyeket leginkább dercés formában tudnak felvenni az állatok.

Forrás: Sulinet
Fotó: Grósz I.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!