A zirci arborétum

A zirci arborétum

A Bakony szívében található Magyarország legmagasabban fekvő fagyűjteménye

Nagy Gábor az Egyenes Út Turisztikai Egyesület elnöke ismét egy fényképes beszámolót küldött a Vidám Szüret követői számára, ezúttal a zirci arborétumról.

A zirci fáskertet az 1750-es években kezdték el telepíteni, az apátság melletti erdőirtások helyén.
A terület eredeti faállományából meghagyott kocsányos tölgy (Quercus robur) mára közel 400 éves.

Sok látogató kedvencét, a főbejárat melletti halastavat 1720 körül létesítették. A angolparkot a csodás Cuha-patak szeli ketté, mely fölött két 1759-ben épült kőhíd segíti az átkelést.

1803-ban Gregorius Mayer kertészt fogadta fel a ciszter apátság az angolkert munkálatainak elvégzésére. Az ő idejében telepítették a közel 400 méter hosszú, híres kis levelű hársfasort is.

A kert klímája, magas fekvése miatt, rendkívül kedvező sok különleges faj számára.
Nagyobb területen a Bakonyra jellemző őshonos fákat és cserjéket találunk. Ezeken kívül sok, más földrészről származó faj is megtalálható az arborétumban.
Csodálatosak a magnóliafélékhez tartozó liliomfák, valamint juhar félékből is mintegy 30 található a kertben.
Gazdag a hárs-, nyír-, és kőrisfa gyűjtemény is. Tölgyekből számos faj változat látható.
A mintegy száz megismerhető fa között találunk még egy 170 éves jurányi-hársat, és a gumiszerű kéreggel rendelkező amúri parásfát. Utunk során megpihenhetünk a filagóriánál.

A jelentős természeti értéket képviselő arborétum 1951 óta országosan védett. A kertben található számos hazai védett lágyszárú nagy többsége a Bakonyból származik, sok esetben spontán betelepüléssel. Ilyenek például a nőszőfüvek, madársisakok, farkasboroszlán, pirosló hunyor, téltemető, tavaszi tőzike, hóvirág és erdei ciklámen.

Áldott őszi kirándulásokat kívánunk kedves követőinknek a különlegesen tiszta levegőjű Bakonyban!

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!