3 bibliai növény, ami gyógyító hatással van a testre

3 bibliai növény, ami gyógyító hatással van a testre

Az ősz közeledtével egyre több zöldséget-gyümölcsöt takaríthatunk be a kertünkből. Több növény ezek közül a Bibliában is jelen van és bizonyítottan komoly gyógyító erővel rendelkezik! Ne tétlenkedjünk, fogyasszunk bátran belőlük!

Két héttel ezelőtt a szőlő szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásáról írtunk, most sokunk kedvence a hagymácska következik, mely mindösszesen egyszer szerepel a Szentírásban, mégpedig Mózes negyedik könyvének 11. fejezetében.

Vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma

Izraelben mintegy harminc változatát termesztették ősidők óta a hagymának, de a Szentírás csak a három gazdasági szempontból legfontosabb fajról tesz említést.

– A vöröshagymát, mint az egyszerű emberek legfontosabb, gyakran kizárólagos napi táplálékát levesként, vagy négy részre vágott formában sütve fogyasztották nem utolsó sorban a meleg területeken gyakori bélférgek elleni védekezésül.
A vöröshagyma magas rosttartalmának köszönhetően segít az emésztési problémák, elsősorban a székrekedés orvoslásában is. Mivel fokozza az emésztőnedvek termelését, így duplán hatékony – ráadásul a puffadást is megszünteti. Mindig is sikerrel alkalmazták a megfázásos betegségek ellenszereként, továbbá baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögés leküzdésére is kiváló gyógyszer volt ( és az ma is). A magas koleszterinszint csökkentésére is kiváló táplálék a vöröshagyma, ezért nélkülözhetetlen segítség a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

– A fokhagyma évezredek óta a dél-mediterrán népek fontos fűszere. Egyedülálló íze, valamint tisztító és fertőtlenítő hatása miatt főzve és nyersen egyaránt bőségesen fogyasztották. Úgy hírlik, hogy a keresztesek hozták be a Szentföldről és terjesztették el Európa szerte, ahol emésztést serkentő, fertőtlenítő és görcsoldó szerként is használták. Azóta sok egyéb egészségvédő tulajdonságára is fény derült: gátolja például az érelmeszesedést és a trombózist, csökkenti a káros koleszterint, tisztítja a légutakat…
A fokhagyma kéntartalmú vegyületei rákos sejtek tenyészetében vissza tudták kapcsolni a programozott sejthalál képességét, és állatkísérletekben az elfogyasztott fokhagymakivonattal szintén ezt tapasztalták. Statisztikai adatok alapján lehetségesnek látszik, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás csökkenti a gyomorrák kockázatát.Egyes gyomorrákok kialakulása összefügg a gyomorban megtelepedő (a gyomorfekélyért is felelős) Helicobacter pylori baktériummal és sikerült bizonyítani azt, hogy a fokhagyma és hatóanyagai a laborkísérletekben hatékonyan gátolták e baktérium növekedését. Valószínűsíthető, hogy a fokhagymafogyasztás csökkenti a vastagbél- és végbélrák kockázatát is.

– A póréhagyma szintén emberemlékezet óta népi eledelnek számított a Közel-Keleten. Leginkább salátát és főzeléket készítettek belőle.
A póréhagyma 90 százalékban vizet tartalmaz, de rostokban is gazdag, az ásványi anyagok közül megtalálható benne a nikkel, kálium, vas, magnézium, mangán kalcium, foszfor. Emellett ki kell emelni az A-, C-, K-vitaminokat, a folsavat is amelyekből bőven akad a póréhagymában.
A póréhagymában van egy speciális összetevő is, a kempferol nevű flavonoid, ami a kutatások alapján véd a rákos sejtek kialakulásától. Így azok, akik rendszeresen fogyasztják a póréhagymát, megelőzhetik a petefészekrákot, és a keringési rendszer egészségére is jó hatással van. Hagymaféléről lévén szó, a póréhagymával mérsékelhető a magas vérnyomás( magas káliumtartalma miatt) és a megemelkedett koleszterinszint. Kedvelőit védi az agyvérzéstől, szívrohamtól is.
A póréhagyma a várandós nőknek is jót tesz, mivel van benne egy nagyon fontos bioaktív anyag, a folsav, ami az egészséges magzatfejlődésben játszik szerepet.
A póréhagymából készült lének remek tisztító hatása van, főként a vastagbelet teszi rendbe, és szabadítja meg a toxikus anyagoktól. A zöldség levét össze lehet keverni a zeller és a sárgarépa levével is, így meg hatásosabban méregtelenít, és finomabb.


“Visszaemlékezünk a halakra, amiket ettünk Egyiptomban ingyen, az uborkákra és dinnyékre, a póréhagymákra, a vöröshagymákra és a fokhagymákra.” (4 Mózes 11,5)


Izrael fiai valószínűleg nem csak különleges íze, hanem egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is vágyakoztak a pusztai vándorlás során mindhárom hagyma fajtára.

Grósz I.