"Mind boldog az, aki féli az Urat, aki az Ő útjaiban jár!"

“Mind boldog az, aki féli az Urat, aki az Ő útjaiban jár!”


“Mind boldog az, aki féli az Urat, aki az Ő útjaiban jár! Bizony kezed munkáját eszed, boldog vagy és jól van dolgod. Feleséged, mint a termőszőlő házad belsejében, fiaid, mint az olajfa csemeték asztalod körül. Íme így áldatik meg a férfiú, aki féli az Urat!” (128. Zsoltár)


A hosszan tartó nagy meleg miatt hazánk borvidékein idén a megszokottnál három héttel korábban kezdődött, kezdődik a szüret.
A Vidám Szüret munkatársai Csopakon látogatták meg az éppen szüretelő Kaszás Gábort és családját. A kertészmérnök ma már több, mint hatvan éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, sőt sok-sok éven át tanította is azt Balatonfüreden a kertészeket és szőlőtermesztőket képző szakiskolában. A Vidám Szüret szerkesztője is Tőle tanulta meg a szőlőmetszés és az oltás alapjait.

A 2018-as esztendő termésmennyiségével és minőségével egyaránt elégedett a kiváló szakember, de mint mindig, most sem mulasztotta el kijelenteni: “Egészen biztos vagyok benne, hogy a bőséges szüret elsősorban nem a sok-sok emberi erőfeszítésnek köszönhető, hanem annak, hogy rendszeresen megáldjuk az Úr Jézus nevében az egész birtokot!

Egyébként a család pincéje a közeli Felsőörsön van, ott készülnek a finomabbnál finomabb aranyérmes borok, melyek közül kiemelkedik a messze földön híres Karát névre keresztelt, magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajtából készített nedű. Az ország legkülönbözőbb pontjairól felkeresik a tanár urat, hogy vásároljanak – az évek alatt védjegyévé vált – rendkívül üde, finom savakkal rendelkező, édes, florális illatú, trópusi gyümölcsökre emlékeztető ízű borából.

Kép és szöveg: Grósz I.