"A tél elmúlt...virágok láttatnak a földön, az éneklésnek ideje eljött"

“A tél elmúlt…virágok láttatnak a földön, az éneklésnek ideje eljött”

Szabó Dorka virágkötőt, a NemArt műhely Facebook oldalának kezelőjét arra kértük, hogy pár szóban mutasson be nekünk néhányat a korán nyíló virágok közül.

Dorka szerint elsők között nyílik a csillagos téltemető (Eranthis hyemalis), mely gyakran már februárban kidugja fejét a földből. Idén a januári jó időnek köszönhetően már találkozhattunk e szép, élénksárga, csillagos virággal. Ez a védett növény főleg a vizes területeket szereti.

A kikeleti  hóvirág (Galanthus nivalis) a tél végének legkedveltebb szímbóluma ,a nyirkos talajú lombos erdők ,ligetek ,cserjék őshonos növénye. Február -március végén bújik ki a talajból erdőkben és családi házak kertjében egyaránt gyakori virág.Szintén védett növényünk.

A tavasz legkarakteresebb hagymás növénye, – ami kék vagy lila színben pompázik – az nem más, mint az örmény gyöngyike (Muscari armeniacum). Dél- Európából származó illat nélküli ,de annál kedvesebb növény,ami fürtös virágait áprilisban hozza!Nagyon mutatós csoportokba ültetve,de Dorka szerint balkonnövényként is bátran alkalmazhatjuk!

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) Közép-Európában igen elterjed,.Leginkább ártéri erdők aljnövényzetén fordul elő ,ahol kész virágszőnyeget alkot még a lombfakadás előtt.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!