"Fiaink olyanok legyenek, mint a plánták, nagyokká nőve ifjú korukban..." (Zsoltár 144, 12)

“Fiaink olyanok legyenek, mint a plánták, nagyokká nőve ifjú korukban…” (Zsoltár 144, 12)

Balatonfüreden, a legendás “Kapufa csárda” szomszédságában él immár húsz esztendeje Petneházi László és kedves felesége Éva. Gyermekeik felnőttek, kirepültek a családi fészekből, csak Dömi a házőrző van velük nap, mint nap és Georgi a papagáj. A Petneházi család háza egy kicsi, 100 m2-es kerttel kiegészülve válik igazi otthonná. Éva, aki amellett, hogy nagyon kreatív és ügyes kezű varrónő, a kertben is rendkívül otthonosan mozog. “Kertünket három oldalról a szomszédok gazdasági épületei határolják, kézenfekvő volt tehát, hogy egyik oldalon támrendszerre futtatott szőlővel, szemben pedig borostyánnal takarjuk el a szürke falakat. A földszinti terasz közelében egy kis tavat alakítottunk ki, melyben vígan lubickolnak az aranyhalak a gyakran idelátogató kis unoka nagy örömére“. – kezdi a füredi hobbikertész a kert bemutatását.

Húsz év alatt szép lassan megtelt a kert növényekkel, de azért mindig szorítanak helyet egy-egy gyümölcsfa, vagy dísznövény számára, mint legutóbb egy gyönyörű hortenziának. “Nagyon szeretjük a bejárati ajtó melletti csüngő eperfát, a ház oldalára futtatott lila akácot, illetve a cserépben nevelt, boltinál jóval nagyobb méretű termést hozó citromfát (fotó), és különleges illatú magnóliát.“- folytatja Éva. A Vidám szüret munkatársait azonban leginkább a kertkapuban díszlő, jelenleg több, mint 70 db csodálatos érett gyümölcstől roskadozó gránátalmafa (fotó) hozta izgalomba. Kevés otthon van ma Magyarországon, ahol utcára kihajló, különleges szépségű gránátalmafa köszönti a vendégeket!

A fent idézett zsoltár részletet is kiválóan illusztrálja ez a fa, hiszen László és Éva egyetlen kicsiny hajtásból, de hittel párosítva gyökereztették több, mint 15 évvel ezelőtt. Mi már a kóstolón is túl vagyunk, gratulálunk!

Fotó: Grósz I.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!