“Kérésükre fürjeket hozott, és mennyei kenyérrel tartotta jól őket” (Zsolt. 105,40)
Lődör Károly néhány évvel ezelőtt költözött a fővárosból a Balaton partjára. Feleségével Ritával, hamarosan fürjtenyésztésbe kezdtek, és a fürjtojásból előállított termékeikkel rendszeresen jelen vannak a könyék termelői piacain. Az alábbi receptet ők bocsájtották rendelkezésünkre:
Hozzávalók 4 személyre:
-
4 fiatal fürj
-
5 közepes sárgarépa, 3 közepes fehérrépa
-
5 db közepes hagyma, 8 gerezd fokhagyma
-
1 db kisebb zeller és egy fél karalábé
-
Só, egész bors, kakukkfű
-
2 kávéskanál őrölt kömény
-
Petrezselyem, zellerzöld, lestyán levél
-
Házi cérnametélt: 50 dkg liszt, 24 db fürjtojás, 4 cl víz
Amennyi levest szeretnénk annyi vízzel feltesszük a konyhakész fürjeket bográcsba főni. Ha felforrt, a habját le kell szedni. Ezután a megtisztított zöldségeket beletesszük a fűszerekkel együtt. Óvatosan alátüzelve, gyöngyözve forralva 50 perc alatt puhára fő a fiatal fürj /10 hetes/.
Mialatt a bográcsban fő a leves addig házilag gyúrúnk 24 fürjtojásból cérnametéltet és kifőzzük.
Tálaláskor igény és tetszés szerint 1-1 főtt fürjtojással díszítjük.
Jó étvágyat!