"Kérésükre fürjeket hozott, és mennyei kenyérrel tartotta jól őket" (Zsolt. 105,40)

Fürjleves bográcsban, fürjtojásból készült házi cérnametélttel


“Kérésükre fürjeket hozott, és mennyei kenyérrel tartotta jól őket” (Zsolt. 105,40)


Lődör Károly néhány évvel ezelőtt költözött a fővárosból a Balaton partjára. Feleségével Ritával, hamarosan fürjtenyésztésbe kezdtek, és a fürjtojásból előállított termékeikkel rendszeresen jelen vannak a könyék termelői piacain. Az alábbi receptet ők bocsájtották rendelkezésünkre:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 fiatal fürj
  • 5 közepes sárgarépa, 3 közepes fehérrépa
  • 5 db közepes hagyma, 8 gerezd fokhagyma
  • 1 db kisebb zeller és egy fél karalábé
  • Só, egész bors, kakukkfű
  • 2 kávéskanál őrölt kömény
  • Petrezselyem, zellerzöld, lestyán levél
  • Házi cérnametélt: 50 dkg liszt, 24 db fürjtojás, 4 cl víz

Amennyi levest szeretnénk annyi vízzel feltesszük a konyhakész fürjeket bográcsba főni. Ha felforrt, a habját le kell szedni. Ezután a megtisztított zöldségeket beletesszük a fűszerekkel együtt. Óvatosan alátüzelve, gyöngyözve forralva 50 perc alatt puhára fő a fiatal fürj /10 hetes/.

Mialatt a bográcsban fő a leves addig házilag gyúrúnk 24 fürjtojásból cérnametéltet és kifőzzük.

Tálaláskor igény és tetszés szerint 1-1 főtt fürjtojással díszítjük.

Jó étvágyat!