Töltött szőlőlevél - recept

Töltött szőlőlevél – recept

A szőlő az egyik legfontosabb növény a Bibliában. Mustot, bort, friss szőlőt és mazsolát nyertek belőle. Ezeket meg is nevezi a Biblia. Bár a szőlőlevelet külön nem említi a Szentírás, mint táplálékot, de szinte biztos, hogy felhasználták a főzéshez, mint ahogy napjainkban is a Földközi-tenger partvidékén mindenütt fogyasztják. A szőlőtermelők tudják, hogy hamarosan eljön a különböző zöldmunkák ideje, mint a törzstisztítás, hajtásválogatás… Ilyenkor még zsenge levelek találhatók a vesszőkön, amelyeket kiválóan fel lehet használni konyhai célokra.  A legismertebb étel e vonatkozásban a töltött szőlőlevél, mely igen kedvelt előétel, az ínyenc étkezések szükségszerű kelléke.

Íme a recept: Ötven darab alaposan megmosott és lecsöpögtetett friss szőlőlevelet 15 percre lobogó vízbe dobunk. Eközben egy serpenyőben forró olajban 1 fej aprított hagymát és 1 gerezd zúzott fokhagymát megdinsztelünk, majd rádobunk 500 g darált húst, amit aztán átforgatunk benne. Ezt követően adjunk hozzá 250 g főtt gabonafélét (rizs, burizs, gersli, stb…) és 80 g darált mandulát, továbbá 1 evőkanálnyi vágott petrezselymet és ugyanennyi aprított mentát. Tegyünk bele 2 evőkanál citromlét, kevés sót, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni kicsit.  Ezután töltsük meg a szőlőleveleket: kb 1 evőkanálnyi tölteléket tegyünk egy szőlőlevélbe úgy, hogy a levél hamvas, eres fonákrésze kerüljön kívülre, göngyöljük fel és a végét gyűrjük be. Tegyünk az edény aljára néhány gusztusos, töltelék nélküli szőlőlevelet, helyezzük el rajta a megtöltött leveleket és öntsük fel húslevessel. Szorosan fedjük be és tűzálló edényben 180 C- fokon 30-40 percig tegyük be a sütőbe rotyogni. Jó étvágyat!

(Eleonore Schmitt: Bibliai szakácskönyv)

Fotó: Grósz I.