Lencse

Lencse, a bibliai idők legfontosabb hüvelyes növénye

A barna, nagyszemű, úgynevezett tányérlencsét többnyire hántolatlanul használják, míg a kisebb, kevésbé ismert vörös-vörösbarna lencsét hántoltan árusítják. A két fajta között felhasználásukban is van különbség. A nagyszemű tányérlencsét inkább levesek, köretek, főzelékek készítésére használják, míg a kicsi vörös, szószok, kása jellegű főzelékek alapanyaga. Mindkettő gazdag fehérjében, szénhidrátban, vitaminokban és ásványi anyagokban. A Biblia gyakran említi a lencsét. Ki ne ismerné pl. Ézsau lencseadagjának a történetét, amidőn eladta elsőszülöttségi jogát öccsének, Jákobnak? (I. Móz 25, 29-34)

Recept

Vöröslencse-szósz, ahogy Ézsau szerette:

Egy evőkanál olívaolajon, egy közepes méretű hagymát üvegesre dinsztelünk. Két összezúzott fokhagymagerezdet és egy teáskanálnyi darált fűszert (koriander, fahéj, kömény) hozzáadunk és átforrósítunk. Beleöntünk 10 dkg hántolt vörös lencsét és egy maréknyi áztatott csicseriborsót, ezeket ugyancsak átforrósítjuk, kevergetjük, majd vízzel megöntözzük, felfőzzük és lassú tűzön körülbelül fél óráig pároljuk. Ha megkívánja, akkor még egy kis vizet öntünk alá. Ez a főzelékféle nem kell, hogy túl híg legyen, hiszen a lencseszemek egészen szétesnek, és emiatt egy világosbarna kásafélévé válik az egész. Az említett recept bármilyen étkezéshez jó kiegészítés, fogyasztható például lángossal is.

Jó étvágyat!

(Ha valaki elkészíti, kérjük írja meg finom-e)

Forrás: Eleonore Schmitt – Bibliai szakácskönyv