Bálint Gazda üdvözlete a Vidám Szüret munkatársainak

Bálint Gazda üdvözlete a Vidám Szüret munkatársainak

“Kedves István Barátom! Nagy érdeklődéssel néztem meg a Vidám Szüret blogodat és szívesen ajánlom az értelmes, tudásra vágyó fiataloknak az ott megírottakat!

Újságírói, írói és gyakorlati kertészként végzett munkámban gyakran találkozom azzal a problémával, hogy a korok és a klíma változása miként hat valamely kontinens, vagy ország flórájára ;egyes növények megritkulnak sőt kipusztulnak, mások viszont elszaporodnak. Erre jó példának látszik a gabonatermelés, mert a búzának és az árpának jellegzetes gyomnövénye volt az igen mérgező vetési konkoly és a gazdák nagy küzdelmet fordítottak ennek a növénynek a kiirtására, illetve az érett magok eltávolítására a megőrlendő gabonaszemek közül. Manapság jókora túrát kell tennie a tanárnak, ha be akarja mutatni a tanulóinak a konkoly igen szép lilás-piros virágait. Egy másik gyomnövény , a mezei pipacs igen elszaporodott a vetésekben és a meg nem művelt területeken is.

A másik példa egy értékes gyümölcs, a füge. A fügebokor ültetését még ötven évvel ezelőtt is csak a védett, napos, meleg helyekre ajánlották a szakemberek. A klímánk hőmérséklete azonban az utóbbi 20 évben  kereken egy C-fokkal emelkedett, amely elég volt ahhoz, hogy manapság szinte minden kertben legyen legalább egy fügebokor, amely Vidám szüret-re ad lehetőség a gyerekeknek , a felnőtteknek és az öreg embereknek is.

Egyébként a  Bibliában – minden tudományok szent forrásában – sok helyütt esik szó a ma is legfontosabbnak tartott agrotechnikai műveletekről, például a vetésforgóról, a trágyázásról és a betakarításról. Egyszer jó volna erről a kérdésről személyesen beszélgetnünk!

Szeretettel üdvözöl,
Bálint György”

A fényképen a nemzet főkertészét a Vidám Szüret munkatársai – Grósz István, a Vidám Szüret blog főszerkesztője, szakmai vezetője és Grósz Szilárd szerkesztő – kísérik egy 2013-as székesfehérvári előadásának helyszínére.

(Fotó: Nagy Gábor)

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!