SPÁJZ, a vidéki otthonok egyik legfontosabb és legvonzóbb zúga

SPÁJZ, a vidéki otthonok egyik legfontosabb és legvonzóbb zuga

A Spájz, – magyarul Éléskamra – tartósított ételek tárolására használatos kis, hűvös helyiség. A tartósítás, eltevés, befőzés önmagában a tartósításon túl azért is nagyon kedvelt dolog még ma is a vidéki emberek között, mert így változatosabbá, vonzóbbakká tehetik az étrendjüket. Elég, ha csak pl. az Erdélyi emberek körében népszerű, padlizsánból készült zakuszkára, vagy a nagyon finom és egészséges áfonya lekvárra gondolunk. A bibliai időkben is tartósítottak élelmet az emberek. A só, amellett, hogy ételízesítésre használták, kiváló tartósítószer is volt egyben. A Holt-tenger délnyugati partjain hatalmas sótömbök voltak, továbbá párologtatással is sok sóhoz juthatott a kor embere. A mentával, kaporral, köménnyel erősen fűszerezett ételeket mindenki kedvelte.