Birsalma desszert, ahogy a vőlegény szereti

Birsalma desszert, ahogy a vőlegény szereti

A mediterrán eredetű birs (cydonia oblonga) a Közel- Kelet ősi kultúrnövénye. A Bibliában valószínű nem szerepel, bár a botanikusok szerint könnyen lehet, hogy amikor az almáról olvasunk a Szentírásban, akkor az ókorban az almánál sokkal ismertebb, elterjedtebb birsről, vagy gránátalmáról lehet szó. Elég csak az Énekek 7,8-ra gondolni, amikor a szerelmes vőlegény a menyasszony illatát az almáéhoz hasonlítja. Valószínűleg legtöbb követőnk tudja, hogy nincs olyan alma a földkerekségen, amely annyira intenzív illatot árasztana, mint a birs. A birs amúgy roppant fanyar és kemény gyümölcs,- nyersen kissé körülményes is a fogyasztása-, viszont kompótnak és lekvárnak (birssajt) kiváló, ráadásul nagyon egészséges!

Íme itt egy kölcsön recept Eleonora Schmitt “Bibliai szakácskönyv” c. munkafüzetéből: Birsalma desszert, ahogy a vőlegény szereti

Miután alaposan megtöröltük a birseket (4 darabot), egy tűzálló edényt kenjünk be halványan vajjal, majd helyezzük bele a birsalmákat. Ezután mind a négy gyümölcsre csurgassunk egy-egy evőkanál mézet és szórjuk meg egy- egy csipetnyi ánizzsal. Fedjük le az edényt, majd süssük 180 fokon kb. 45 percig. (A magházat nem szükséges eltávolítani) Nagyon finom!

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!