"Megnyugtat a szélben ringatózó növények látványa" - Baráth Attila

“Megnyugtat a szélben ringatózó növények látványa” – Baráth Attila

Folytatjuk Baráth Attila ajkai hobbikertész kertjének bemutatását, aki, mint elmondta, kertjének ház mögötti részében bokros területet alakított ki, de az utcáról is jól látható, hogy egy juharfa és egy nyírfa azért kiemelkedik a nyári orgonák és rózsaloncok közül. Attila készségesen meséli : “A kert kialakításának első éveiben sajnos több növény is kipusztult, de azok mind megmaradtak, amelyek bírták a soványabb talajt és viszonylag kevés vizet.Időközben sok díszfüvet is ültettem (japánfű, tollborzfű stb.), mert ezek jól bírják a szárazabb időket és megnyugtató látványt nyújtanak, amikor a szélben ringatóznak. A másik gyakori növény a kertemben a sudár zsálya lett mivel egész nyáron lila színnel virít a  “festővásznamon” és ráadásul szárazságtűrő. Szeretem a varjúhájakat is, sokfélét gyűjtöttem már belőle. Vastag leveleik és őszig tündöklő virágaik káprázatosak A terasz környékén a fűszernövények dominálnak, főleg illatuk, sokféle textúrájú leveleik, és a finom ételek miatt.

Az ajkai hobbikertész folyamatosan tanul, sok kertészkedéssel kapcsolatos könyvet olvas. Nagy hatással volt rá még a telekvásárlás előtt Alan Titchmarsh Kertész leszek című Tv műsora is az egyik tematikus csatornán. A terasz melletti lépcsőzetes kert ötletét – ahol a fűszernövények vannak – tőle kölcsönözte. Porcelánfestőként kiválóan rajzol, így amikor körvonalazódott a ház helye a telken, elképzelte, majd egy papírra vázolta, hogy milyen is lesz a kertjük.

Szerencsés helyzetben vagyok – folytatja az izgalmas történetet -, mert egy kertészmérnök a szomszédom, így tőle sok jó tanácsot kaptam. Leginkább egyébként a levelükkel díszítő növényeket szeretem. Tulajdonképpen ez fontosabb nekem mint a virág. Fura alakú levelei miatt ültettem pl. a tulipánfát is (Liriodendron tulipifera), mellé pedig egy tövises lepényfát (Gleditsia triacanthos). Teljesen különböző leveleik szép látványt nyújtanak.  Szeretek a  kertben dolgozni, gazolni, de azt nem akartam, hogy szolgája legyek a hobbimnak. Ezért úgy alakítottam, hogy akkor is jól nézzen ki, ha kicsit “elvadulnak” a dolgok… Sőt egyfajta koncepcióm volt, hogy el lehessen “bújni” a kertben, ne lehessen egyszerre átlátni az egészet. A mára már a növények közé rejtőző kerti pad (amelyet édesapám készített) kedvenc helye a családból azoknak, akik csendben olvasni, gondolkodni akarnak.  Összességében azt gondolom sikerült olyan kertet létrehoznom, ahol jól érezhetjük magunkat.

Folytatjuk.

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!