Érik a füge!

Érik a füge!

Fogadjatok egy csodás receptet Cseresnyés Beáta egészségmentortól, amit a Vidámszüret kérésére állított össze. Előzetesen csak annyit szeretnénk Írni, hogy a füge már a bibliai időkben is nagyon fontos élelmiszer volt, főként azért, mert sok cukrot tartalmazott és sokáig elállt. Az ókorban gyógyászati célra is használták: torokfájás, daganatok és fülpanaszok esetén. Megfőzték és szétnyomkodták, majd tapaszként alkalmazták (2. Királyok 20, 1-7). Az energiát biztosító szénhidrát mellett tekintélyes mennyiségű kalciumot is tartalmaz, de van benne ásványi anyag és nyomelem is bőven. A friss fügét a legjobb szüret után azonnal nyersen elfogyasztani, de mint a fotón is láthatjátok kiváló friss saláta is készíthető belőle!

Íme a recept, melynek elkészítése Cseresnyés Beáta szerint nagyon egyszerű, különlegessé pedig az ízek merész használata és egyben harmóniája teszi.

FÜGESALÁTA MÉZES-CITROMOS ÖNTETTEL:

Hozzávalók: 

8 db füge, 4-5 vékony szelet prosciutto sonka, feta jellegű sajt (vagy Feta sajt), kis vaj, 6 ek minőségi extra szűz olívaolaj, 1 ek méz (ezúttal én napraforgó mézet használtam), 2 ek frissen facsart citromlé, 1 ek frissen facsart narancslé, színes bors (lehetőleg frissen őrölt), tengeri só

Elkészítése:

A fügét megmossuk, a tetejét picit levágjuk, csillag alakban bevágjuk, majd alul picit megnyomjuk, hogy szétnyíljon. A fügéket ezután egy tányérba helyezzük. A sonkát vajon rövid ideig pirítjuk, a sajtot kis kockákra vágjuk. A fügékre/fügékbe a sajtot és a sonkát elhelyezzük, majd a hűtőbe tesszük addig, ameddig a mézes öntetet elkészítjük.

Öntet: a mézet az olajjal elkeverjük, citromlével, narancslével ízesítjük.

Tálaláskor az öntetet a fügékre öntjük, sózzuk és borsot őrölünk rá.

Jó étvágyat kívánunk ehhez az igazi nyári csemegéhez! Hamarosan újabb fügéből készült étel receptje érkezik ! 🙂 

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!