A hajósi pincesor

A hajósi pincesor

A szőlőtermesztés és borkészítés egészen a Bibliai időkig vezethető vissza. Elsőként Noé ültetett szőlőt és dolgozta azt fel. Jézus előszeretettel példálózik e növénnyel és a belőle készült itallal, sőt János evangéliumában magát szőlőtőkének, a tanítványokat szőlővesszőknek, az Atyát pedig szőlőművesnek nevezi, másutt vérét a borhoz hasonlítja. Első csodája is a borral kapcsolatos, bár ott a borkészítés egy természetfölötti technológiával történik.

A magyarországi borászkodás egyik jelentős színtere a Dél-Magyarországon, Kalocsától 20 km-re található, 85 százalékban svábok lakta település, Hajós. Itt található Európa legnagyobb egybefüggő pincesora. Több, 24, szabályosan elhelyezkedő utcából áll, és közel ezerháromszáz pincét és hozzá tartozó présházat rejt magában. A pincéket a közeli löszdombba vájták kézzel és szorosan egymás mellé épültek a présházak is. A pincék átlagosan 20- 70 méter hosszúak, hőmérsékletük pedig évszaktól függetlenül 10-14 Celsius-fok, ezért kiváló borok érlelődnek bennük. A homokos feltalaj és a löszös altalaj elsősorban a jó minőségű vörösboroknak kedvez.

Szerző: Nagy Gábor, a Megnézlek Magyarország Blog készítője.

Fotók: Nagy Gáborné Katalin

Köszönjük, ha Megosztásoddal támogatod munkánkat!